söndag 14 januari 2007

Alla dessa beslut

Aaaargh! Jag som retat C-syster för att hon har svårt att fatta beslut, har nu själv svårt att välja. Ms morbror har tre torp som hör till ägorna. Det första (och största) som vi hyrde förrförra sommaren har nu kusin M och hans fru som sitt. Det andra, Rosendal, har vi hyrt förra sommaren och det trivs vi också alldeles utmärkt i. Men nu har det sista torpet, Karinstugan, också blivit ledigt och vi får välja vilket av de två sista vi vill ha.

Det är svårt att välja eftersom båda torpen har sina för- och nackdelar. Kanske lutar det ändå lite åt Karinstugan, trots att Euskefeuratlåten "innerst inne är vi alla folkpartister" dyker upp i min hjärna. Vi vet ju vad vi har på Rosendal trots allt. Och verandan kommer jag att sakna.

Bästa sättet att välja är att känna efter i magen. Men om magen är tveksam hjälper det med listor!

Rosendal, fördelar
Större och trevligare kök
Mysig veranda
Vi har redan kommit i ordning
Fina pioner
Äppelträd
Bärbuskar
Närmare till kusinen M
Bakugn som fungerar om vi bara ordnar spjället

Rosendal, nackdelar
Trasiga spjäll i köket (går väl att fixa men det är lite jobb)
Måste bygga ny trappa
Gräsmattan blir uppbökad av vildsvin eftersom man utfodrar dem i närheten

Karinstugan, fördelar
Stor och fin ek mitt på gården
Mindre ytor att hålla varma
Spjäll som fungerar (såvitt vi vet!)
Pump till brunnen, enligt hörsägen bra vatten också
Öppet och fint läge ute på fälten
Blåsigare och därför färre insekter?
Berså (syrén tror vi)
Ljusare
Närmare till morbrorn och kusinen A

Karinstugan, nackdelar
Ingen veranda
Blåsigare
Lägre i tak. Martin kan precis gå rak, men lär slå skallen i dörrposterna
Ovisst om bakugnen fungerar och luckan saknas hur som helst

Båda torpen behöver målas om men Karinstugan är betydligt mindre och därmed enklare. Vi vill hägna in för hundarnas skull, och då är Karinstugans tomt enklare eftersom vi slipper ta hänsyn till att man ska kunna köra över gården med bil. Vi ska fundera ett tag, men som sagt lutar det lite åt Karinstugan.

På väg till torpet åkte vi förbi en skylt som det stod Loppis på. Som vanligt påpekade jag att det var Loppis och för ovanlighetens skull reagerade M på rätt sätt och svängde in! Det var en himla tur för de hade en lampa som jag letat efter i flera år! En såndär trearmad femtiotalsmodell som brukar vara svindyra. Den här fick vi för 150! Då saknas iof två skärmar och elen behöver nog ses över, men ändå! Den kommer att passa utmärkt vid fåtöljen så snart kan jag sitta och läsa eller sticka där även när det lite är ljust ute.

Inga kommentarer: