söndag 29 november 2009

Julrumpa

Idag har vi julbakat hela dagen! Först pepparkakor (två olika degar så alla ska få den julsmak de vill ha), sedan saffransbröd i tre olika varianter samt en omgång knäck (som jag ska försöka förvara till julafton). Däremellan hann vi med att koka (och äta) tomtegröt, provsmaka fikat och till sist avrunda med lite thaimat. Mycket trevligt och gott!

Förra året satt Leo i barnstolen och tittade på, men nu var han mer aktiv. Att trycka ner formen var roligast, att ta ut kakorna inte lika viktigt.

Efter ett tag kom han på att man kunde smaka på degen också. Vilken grej! :-)

lördag 28 november 2009

Tuff-tuff-tuff

Inte nog med att han blivit bra på att få ihop tågbanan, i morse hade han dessutom värsta tålamodet och hämtade bit efter bit och byggde på. Jag fick flytta på lekmadrassen för att han skulle få plats! Så härligt att se honom helt inne i sina projekt!

torsdag 26 november 2009

Tänker jag fel nu?

Hmmm. Jag har just kollat upp det här med vårdnadsbidrag som man kan söka om man inte utnyttjar dagis till sitt barn. Att man inte samtidigt kan ta ut föräldrapeng för det barnet är ju vettigt - men jag förstår ärligt talat inte varför jag inte skulle kunna ta ut föräldrapeng för Räkan samtidigt som jag får vårdnadsbidrag för Leo? Vårdnadsbidraget är ju för att man inte utnyttjar dagis och hade han gått där hade vi ju kunnat ta föräldradagar på Räkan samtidigt. Känns ologiskt. Särskilt som en dagisplats kostar kommunen betydligt mer än vårdnadsbidraget gör.

Nåja, det är som det är antar jag. Vi klarar oss fint ändå, men jag kan inte låta bli att tycka det är lite konstigt att det är upplagt på det viset. Eller så tänker jag fel någonstans (det är ju det där med att Räkan verkar äta upp min hjärna) och det har en fullkomligt logisk förklaring.

Klappat och klart här med

Inspirerad av c-syster plockade jag igår fram påsarna med paket vi köpt till Leos kalender. Tack vare bidrag från c-syster (teservis med MYCKET irriterande ljud... numera dämpat med tejp) och från mamma så räckte paketen precis! Jag fick till och med slå in två glitterkritor i samma paket!

Det ska bli väldigt spännande att se vad han säger om kalendern... och framför allt om konceptet att öppna ett paket om dagen, inte fler...

Jag brydde mig inte om att numrera paketen i år, utan han får bara välja vilket han vill istället. Även om han är en ovanligt intelligent pojke så är han inte så bra på siffrorna ännu ;-) Innehållet är en blandad kompott: tandborste, glitterkritor, måååånga leksaksbilar (jag tror grävskopan kommer göra succé, mamma!), mugg, skål och som sagt teservisen som jag delat upp och slagit in i olika paket. På tisdag är det dags!

tisdag 24 november 2009

Härrejösses

Jag såg just en reklam från McD: "Big tasty - en del av julen". Jag säger då bara "inte MIN jul iallafall". Jiiiiisus.

När jag hämtat mig från den kassa reklamen ska jag gå och göra pepparkaksdeg inför söndagens bak. Mormors recept, det enda äkta!

måndag 23 november 2009

Ni ser väl vad det är?


I morse skapade Leo sin första teckning som han sa föreställde något. Han pekade engagerat på samma ställe på teckningen flera gånger och upprepade nöjt vad det var. En traktor. Med skopa. Och hjul.
Inte helt otippat :-)

Eeeeeemil!

Idag har Leo visat sina allra mest kreativa sidor. Till exempel har han kommit på att dra fram köksstolen till spisen (tidigare har han nöjt sig med att diska i hon). Han var visserligen bara intresserad av att tända fläktlampan, men det räcker med att lägga handen på rätt ställe av hällen för att han ska slå på plattorna. Om det inte var en engångsföreteelse att han ville upp där lär vi få tejpa över knappsensorerna när vi inte använder dem.

En stund senare hämtade jag tvätt i badrummet, medan Leo väntade i sovrummet med Tage. När jag kommer in har han baxat sin traktor (den som man sitter och sparkar sig fram på) UPP I SÄNGEN och försökte åka omkring där. Han tyckte det var jätteskoj, men det gjorde INTE jag.


Sen var han iallafall hjälpsam både med att hänga tvätt och montera stolar (var på IKEA igår) även om han inte ville läsa bruksanvisningen utan peta plugg i hål bara på måfå. Vi fick dock ihop stolen ändå, under viss styrning av mig.

Nu sover han middag, helt slut eftersom han vaknade redan vid sextiden. Men då hade han å andra sidan sovit hela natten utan uppvak, så det var inte så illa iallafall. Kände mig ovanligt utvilad i morse trots förkylningen som inte verkar vilja ge sig helt.

lördag 21 november 2009

Prosit

Usch och fy. Jag har åkt på en riktig dunderförkylning som hotat angripa bihålorna också! I vanliga fall hade jag raskt tagit de magiska gröna pillren (sinova) men det fick man förstås inte när man var gravid så istället har jag kört med nässpray och många snytningar.

Efter lunch gick jag och Leo till nya lekplatsen en sväng. Solen sken så fint och den har ju varit osynlig i flera veckor, så jag kunde inte låta bli trots förkylningen. Men det verkar som den friska luften gjorde gott för nu känns det faktiskt bättre i bihålorna. Visserligen har jag ont i halsen istället, men hellre det.

Nu tittar Leo på Lilla spöket Laban, M halvslumrar bredvid och själv ska jag koka te med manukahonung som jag hoppas ska hjälpa till att mota bort det sista av förkylningen. Vi har fortfarande kvar lite i burken från NZ för sån "finhonung" används bara på scones eller i te, inte i matlagning. Annars har de iof fått in manukahonung på Coop... till det facila priset av 200 spänn kilot eller vad det nu var!

torsdag 19 november 2009

Gaaaah!

Vissa dagar kanske man borde ha stannat hemma i sängen istället för att gå till jobbet. En av kollegorna påpekade i morse att jag såg trött ut, trots att jag i själva verket kände mig ovanligt pigg. Mycket mystiskt tyckte jag, ända tills jag fick syn på mig i en spegel. Jag har HELT glömt bort att sminka mig idag! Noll mascara = noll ögonfransar… och ett mycket trött utseende.

Sen var det dags för lunch och jag hade för ovanlighets skull ingen lunchlåda utan ska hänga på några kollegor för att hämta thaimat. Då gör jag nästa upptäckt: ingen plånbok i väskan! Den ligger givetvis kvar i fleecejackan sen jag var till Tempo igår. Då jag för övrigt fick gå hem och HÄMTA plånboken eftersom det visade sig i kassan att jag inte tagit den med mig.

Jag vet inte, kan foster äta upp mammans hjärnceller?

onsdag 18 november 2009

Felvänd men vid gott mod

Idag fick S och E rycka ut som Leovakt medan jag var på MVC på kontroll. Det hela gick förstås jättebra, utom att L passade på att SÄTTA SIG på sin kusin... som dessutom hade ont av tandspricking och var på dåligt humör redan innan. Men Leo är van att brottas med grannen T och hon skrattar bara när han gör så med henne ;-)

Kontrollen gick fint och alla värden var bra. Jag har känt mig lite trött på sistone men det var nog bara sömnbristen och inte järnbrist för allt såg fint ut. Det skadar förstås inte att jag boostat med leverpastej och blodpudding på sistone heller. Magen har inte vuxit i samma takt som sist, men det är bara bra för då låg jag nästan över kurvan. Räkan behagade dock ligga med huvudet upp, vilket jag misstänkt eftersom jag mest känt sparkar neråt. Barnmorskan försäkrade att det fortfarande finns gott om plats att vända så jag hoppas verkligen att Räkan gör det snart. Leo låg åt rätt håll rätt tidigt vill jag minnas... och kickade revben hela tiden.

Lite kul var att barnmorskan lyssnade på hjärtljuden med en tratt istället för med doppler. Visserligen fick inte jag höra ljudet då, men det var skönt att slippa klägget på magen plus att det inte stör Räkan heller. Hade dock inte varit med om det förut, där jag gick med Leo använde de bara doppler.

Leos sömn har blivit bättre igen (tack och lov!) och i morse sov han ända till nio! Visserligen efter två uppvak och en väldigt sen och seg insomning kvällen innan, men ändå. Irriterande nog var ju jag ändå tvungen att gå upp klockan 8 efterso jag skulle till mvc. Hoppas iaf de goda vanorna håller i sig framöver. Det hänger nog mycket på att hans stackars tröga mage fortsätter funka som den ska. Den hakade upp sig igen förra veckan, vilket resulterade i två timmars vaka med en ledsen kille som behövde bajsa men inte kunde. Stackars lilleman!

tisdag 17 november 2009

Ifall någon tvivlade...

...så är det riktigt mysigt att ha både barn och hund! Visst är det är lite träligt att klä på sig galonisar och regnjacka flera gånger om dagen nu när det regnar vareviga dag. Men det uppvägs lätt av allt mys och lek de har ihop.

Som synes ovan var Leo rätt trött efter lunch, men sova skulle han inte. Det krävdes både Tagepromenad och en tur till affären innan han till sist gav upp, precis utanför porten. Då satt han plötsligt och sov, sittandes med huvudet hängande framåt. Det tog några försök innan jag lyckades få honom att luta sig tillbaka och sova vidare, men nu slaggar han på uteplatsen och jag ska passa på att läsa en stund. Vi är inte bortskämda med att han sover varje dag direkt

måndag 16 november 2009

Håll i dig, morsan!

Även om man sitter i vagn så är det förstås säkrast att hålla i sig när man åker tunnelbana. Så tycker Leo iallafall. I andra handen håller han den eviga volvon och numera känner han igen nästan alla volvobilar, både ute och i tidningsannonser. Vete sjutton vad han ser det på, men det slår aldrig fel.
Han har också koll på att jag har en bebis i magen (fast knappast vad det innebär) och härom dagen då han kände den sparka försökte han sparka tillbaka. Fast där sa jag stopp - nån måtta på härmandet får det vara. Att härma är annars väldigt poppis just nu. Använder jag skohorn ska han också göra det... och när jag klär på mig vill han också ha roll-on under armarna (dock med locket på). Snacka om att man blir medveten om allt man gör numera!

Lite otippat tyckte jag

Leo har en ny favoriträtt. Om man nu kan kalla saltgurka för en rätt? Iallafall anser Leo att det räcker gott att äta bara saltgurka till mellis. Men när han fått några skivors påfyllning på mackan och jag säger att det får räcka så petar han faktiskt i sig leverpastejen också. Med fingrarna. Har man riktig tur kan brödbiten också gå ner till sist. Bäst går det om det är knäckebröd, extra brungräddat!

onsdag 11 november 2009

Sömntjatet fortsätter...

Men åtminstone i positiva ordalag! Inatt var första gången som Leo inte ens frågade efter välling utan somnade om ändå. Dessutom kom han tassande själv istället för att ropa på hämtning, vilket förstås var extra trevligt. Även om jag uppskattar att sova så måste jag säga att jag redan nu vet att jag kommer att sakna de små barfotafötterna över golvet och sen synen av två pinniga små pyjamasben och en lite rundare pyjamasmage under fjunskallen som framhävs av motljuset från hallen. För att inte tala om när han bökar sig tillrätta i armhålan och drar min arm om sig så han ska ligga riktigt skönt. Det är lite Hasse över det när jag tänker efter, han tyckte också om att sova så.

Inte nog med att Leo vaknar mer sällan - han sover längre på morgonen också. Han får morgonvälling nån gång mellan sex och sju och sen har han - peppar, peppar - sovit till mellan åtta och nio. Riktigt skönt! Han har slutat med middagsluren igen men sover totalt sett mer och bättre så det är nog lika bra.

Inatt hoppas vi på en lika bra natt, särskilt som jag ska masa mig upp extra tidigt för att åka och bli stucken i armen innan jobbet. Efter allt velande hit och dit har jag ändå bestämt mig för att det är dags att ta vaccinet. Om inte annat så för att inte riskera att smitta Leo.

måndag 9 november 2009

Navelskåderi på hög (och sned) nivå

I vanliga fall märks det inte, men nu kan jag konstatera samma sak som när jag väntade Leo. Min navel sitter inte alls mitt på magen som den borde. Den sitter minst fem centimeter för långt till vänster. Udda.

En framtida karriär som kock?

Hemma hos kusinerna finns massor av roliga leksaker. Leo var där några timmar idag när jag var på ett jobbmöte och sen blev vi kvar till kvällen. Han lekte och lekte och var hur nöjd som helst. På kvällen hittade han ännu en otestad låda - som visade sig innehålla grönsaker som sitter ihop med kardborrband så man kan skära itu dem. Sen stod han och hackade grönsaker på löpande band, satte ihop dem (eller ännu hellre: fick hjälp av I eller M att fixa den biten) och så skar han itu dem igen. Den lille mästerkocken såg exakt ut som sin morfar i köket!

Utanför Heron City


En suddig men ändå härlig bild. Som vanligt är det inga problem att klättra upp till rutchkanan... men på väg ner känns det tryggt med ett finger att hålla i.

torsdag 5 november 2009

Fortsätt håll tummarna!

Jodå, natten till idag gick rätt bra. Leo vaknade vid halv tre och ville ha välling. Lite mer envist än igår, men till sist somnade han ändå om... och sov till efter sju! Härligt att bara vakna en gång per natt, även om vi förstås gärna skulle eliminera det tillfället också. Men ett steg i taget, ett steg i taget. Ett uppvak är ändå mindre än två... eller tre... eller fler...

onsdag 4 november 2009

Minisemester

I söndags packade jag in småkillarna i bilen och styrde norrut, till Leos extramommo och -moffa. M njöt av att få sova några ostörda nätter hemma och småkillarna (och jag) njöt av att få träffa släkten, busa och äta gott. Leo fick dessutom bada badkar, köra M-kusins gamla bilar, lyssna på gitarrspel och själv spela piano. Som extrabonus dök dessutom SCEA upp en snabb sväng på måndagen. Tage var så glad att mattorna flög omkring!

Morgonen därpå passade han istället på att ta en extra tupplur på den gula hunden som Leo brukar sova med...
Under tiden spelade Leo piano. Först väldigt försiktigt och bara med mig bredvid, men sen knuffade han bort mig och spelade glatt på egen hand. Förut när han spelat hemma hos andrakusin I så har han mest hamrat, men nu såg man verkligen hur han testade olika tangenter en i taget. Kul!
På bästa lyssnarplats satt nya favoritleksaken "volvon" som han fått ärva av grannpojkarna. Den ska vara med överallt och smärre panik har uppstått flera gånger när den varit borta. Det var lättare när han var fixerad vid traktorn för den är större och lite svårare att tappa bort! Lite roligt är dock att han även känner igen volvobilar ute nu, dock bara kombis. Men det är ju det man ska ha såklart! ;-)

Paljetter is the shit

När vi var på Lindex fastnade Leo för detta paljetthårband och eftersom det var överkomligt i pris slog vi till. Även om han bara har på sig det korta stunder (och gärna speglar sig i både hallspegel och ugnsluckan då) så är det väldigt viktigt att det är hans, vilket Elmer fick erfara när han försökte låna det sist han var här.

Håll tummarna nu! Hela natten!

Är du leds på sömntjat kan jag rekommendera att du hoppar över detta inlägg helt. För övriga kan jag berätta att vi hade en riktigt bra natt i natt! Leo tog visserligen god tid på sig att somna, men sov sen från ca 20:00 till 02:30. Då ville han egentligen ha "nenne" men jag lyckades övertala honom att testa pottan istället och mycket riktigt var kan kissnödig! Vi har ett tag nu misstänkt att det är därför han vaknar och sen blir det en ond cirkel med mer välling, mer kissnödighet osv. Mitt i natten kan det dock ändå vara svårt att neka honom när han vill ha välling, eftersom man själv är så trött att man bara vill somna om.

Inatt lyckades jag dock få honom att somna om utan mer välling och utan alltför mycket protester. Dessutom i egen säng, och där sov han till sextiden på morgonen!!! Då fick han morgonvälling i vår säng, somnade om och sov till klockan nästan var nio! Helt otroligt!

Nu håller vi tummarna för att samma sak ska ske i natt igen. Vi har försökt proppa honom full av mat så han inte ska vakna hungrig och dragit ner på vällingportionen så han inte ska bli lika kissnödig. Innan läggdags fick han en banan och han har faktiskt inte protesterat mot den minskade mängden välling (det har han gjort förut). Nu återstår bara att vänta och se... det är iallafall hoppingivande tyst inne i hans rum. Kanske får gå och kika om M också somnat ;-)