tisdag 1 september 2009

Lillprinsen blir stor

Tänkte jag skulle ge en liten uppdatering på Leos vokabulär. Han babblar (och småsjunger!) för sig själv nästan hela tiden när han leker och han härmar ofta något ord i meningen man just sagt. Men vissa ord används mer än andra:

Takk-too eller Takk-i-too (traktor)
Tappo (trappor, alltid i plural)
Biiila (bil, bilar)
Buppen (bussen)
Gycklo (cykel, cyklar)
Tappo (tappa, gäller även när man slänger på golvet med flit...)
Ta-tto (vatten)
Den (används om alla som han inte kan säga namnet på)
Nabbe eller Nabble (navel)

Mamma och pappa används förstås också frekvent (fast på sistone har han börjat säga pappo istället för pappa) samt Ta-de (Tage). Han har också börjat lägga till "dää" ibland när han vill peka ut något. Som i helgen när vi var i Vingåkers outlet och han tjatade "Gycklo-däää" och vi försökte upprepa allt vi såg i butiken men möttes bara av ett "nej, gycklo-däää!" ända tills vi upptäckte att det faktiskt hängde några cyklar högt uppe i taket. Han visade faktiskt oväntat stort tålamod med sina tröga föräldrar!

Ett annat tecken på att lillkillen börjar bli stor är att han faktiskt klarar sig flera timmar utan blöjor nu! Man får visserligen påminna honom om pottan då och då, och ibland underhålla med bokläsning när han sitter där, men ändå! Det känns väldigt bra och han är så stolt när han kissat där! Duktig kille!

Favoritböckerna just nu är fortfarande "Vem blöder?" av Stina Wirsen (han verkar inte ärvt mina blödigheter på det området iaf), Mollys brandbil, Bondgårdens djur (med löstagbara djur som han brukar ta ut och pussa) och den stora Pekordboken. Den sistnämnda är rätt tråkig för oss att läsa men han älskar den verkligen och det har blivit lite roligare nu när man kan fråga "var är hammaren?" och han pekar ut den, istället för att bara läsa upp det han pekar på. Han har även börjat titta lystet på en av bilderna på baksidan av boken (reklambilder för andra i serien) och peka ut vad han ser där. Det handlar förstås om "Stora fordonsboken" ;-)

2 kommentarer:

Lindas trädgårdsblogg sa...

Å herregud vad duktig han är! Vad många ord och så går han på pottan! Jag måste lägga in grabbarna på hårdträning nu, hör jag ;-)

e sa...

alltså, han är ju långt ifrån blöjfri - man måste påminna och ibland kissar han på andra ställen. Men han gillar pottan så vi fortsätter träna så länge det känns kul. Och idag när han hade blöja på sig (vi skulle ut) så gick han faktiskt själv och satte sig, så vi tog av blöjan och först då kissade han! Det dröjer nog länge innan han är helt blöjfri dock, ingen stress.

Vi började med att sätta honom på pottan direkt på morgonen för då kommer det oftast nåt, och då gjorde han snabbt kopplingen. Dessutom har han suttit på pottan enstaka gånger förut, eftersom han har lättare att bajsa där när han är förstoppad. Så konceptet var inte helt nytt för honom.