onsdag 24 februari 2010

Gult är inte heller fult?

Visst är det roligt att storebror är så intresserad av färger. Och visst är det roligt att hans lilla mun går i ett. Men han kunde ha besparat mig orden Mamma gula tänder...

fredag 19 februari 2010

Bä bä

Lillasyster sover fortfarande mycket, men när hon väl är vaken så är hon verkligen vaken. Storebror tycker hon är lite roligare då och kommer gärna med leksaker som han vill att hon ska hålla. Det går sådär. Härom dagen när vi ritade försökte han tålmodigt ge henne penna efter penna men utan resultat. Inte lätt att begripa att det snart blir bättre!

Räcker det inte nu?

Jag trodde aldrig jag skulle klaga över snö men nu tycker jag faktiskt det räcker! Det är väl en sak om man bor där snöröjningen fungerar men det gör den inte här. Leo vill ju gärna leka ute men tar sig knappt fram där det inte är plogat... och det är liksom inte så mycket som är plogat.

Härom dagen hade de ÄNTLIGEN gjort gatan utanför oss ren och till och med plogvallarna var borta. Inte som förra veckan då jag fick LYFTA lilla sittvagnen (tack och lov att det inte var den stora iaf) med en sovande Leo i eftersom en bil parkerat precis för den enda infarten genom plogvallen. Det gick, men var inte lätt eftersom jag dessutom hade Flora i sele på magen.

Och ja, nu snöar det igen...

måndag 15 februari 2010

Där ser man

Idag när Leo som vanligt kopplade på Snigel som ett släp till motorcykeln och körde iväg sa han "kom då, unge man". Om man inte redan är medveten om vad man brukar säga så blir man uppenbarligen det så fort kidsen lär sig prata....

lördag 13 februari 2010

Bästa temlan

Den åkte in i ugnen slät och fin - men kom ut såhär! Vad som hände vet jag inte riktigt, men hur som helst blev det den helt klart mest annorlunda semlan.

Vid avsmakningen upptäckte vi dock en miss - jag hade glömt ha i kardemumma i degen! Till mitt försvar får väl nämnas att det är första gången vi bakat med tre kids närvarande :-)

fredag 12 februari 2010

Tvåårstrots, tvåårstrots...

...herregud vilket tålamod jag kommer att ha utvecklat om några månader. Eller så kommer jag (och Flora) att ha väldigt dålig hörsel.

Men jag antar att fyra bra dar av fem möjliga är ett ganska bra snitt ändå. Och trots en gnällig och trotsig förmiddag så har vi faktiskt bakat semlor tillsammans med J-kusin i eftermiddag. Leo har hällt upp ingredienser, slickat gräddvisparna och malt mandel. Den färdiga semlan var dock inte särskilt intressant, ren mandelmassa och grädde var godare!

måndag 8 februari 2010

Räkan håller stilen

Oftast när F sover har hon benen uppdragna, trots att man kan tycka att det borde vara obekvämt. Ibland har hon dem som på bilden, ibland i kors så hon ser ut som en liten budda som vält på rygg.

Bilder från i fredags

I fredags började jag och storebror dagen med att städa. Han putsade hallspegeln och dammade med dammvippan medan jag städade badrummet och damsög. Ritbrädan, traktorerna och garaget blev grundligt dammade. Samt - i ett obevakat ögonblick - även pottan.

Sen belönade vi oss med en promenad i den härliga vintersolen. Lillasyster sov i vagnen och storebror sken ikapp med solen ända tills det var dags att gå in. Jag längtar så tills det blir varmare väder så vi inte behöver gå in bara för att lillasyster blir hungrig. Men annars är det ju härligt med riktig vinter!
När vi just kommit in dök kusin E och pappa S upp - och storebror blev genast på strålande humör igen! Han sprang omkring och skrek/sjöng "Leoelmerleoelmerleoelmer" och så skulle de vila på "drassen" i "din tumm".

torsdag 4 februari 2010

För tre veckor sen...

...var Flora (och Floras föräldrar) rätt trött efter en ansträngande natt och många nya erfarenheter.
Nu är hon desto piggare och har snart nått upp till födelsevikten igen... fast har förstås vuxit på längden också så hon har ändå tunna fågelben. Precis som storebror ligger hon högt på längdkurvan men lågt på vikten. Hon är rätt lik Leo på många sätt och vis men hakan tror jag bestämt hon har efter "mosste Ciiila"

"Leo botta!"

En mycket vanlig syn här för tillfället. Leo alternerar mellan några få olika gömställen - under filten, i kojan, i köket eller under det lilla bordet vid soffan.

onsdag 3 februari 2010

Härom dagen...

...testade storebror fingerfärger första gången sen vi gjorde hans fotavtryck när han bara var några veckor gammal. Riktigt skoj tyckte han, bortsett från det faktum att han blev tvungen att duscha och tvätta håret efteråt.


Som någorlunda estetiskt lagd mamma var det dock lite svårt att inte ta bort pappret när det såg fint ut, utan låta honom kladda ihop allt till en enda sörja. Jag fick påminna mig själv om att det är processen som är viktig, inte slutresultatet. Något jag själv kanske borde lära mig lite av?

Snark

Idag är det tydligen en riktig sovardag. Lillasyster har tankat ett par gånger men annars sovit nästan hela förmiddagen. För ovanlighetens skull låg hon dessutom i spjälsängen, som jag försöker lobba in trots att hon föredrar att ligga på en nackkudde i gula soffan. Det känns säkrare att ha henne i spjälsängen åtminstone ibland. Inte för att hon kan rulla iväg än, men det finns ju andra som kan rulla på henne ;-)

Hon gnällde lite ibland och jag har börjat inse att jag väldigt många gånger tagit upp storebror helt i onödan när han var bebis - ofta gnyr hon bara i sömnen eller somnar om själv! Jag vet att det står i alla böcker att det är så, och folk har påpekat det, men det var ändå stört omöjligt att låta honom vara det minsta lilla missnöjd om det gick att undvika. En del saker måste man nog lära sig genom egna erfarenheter helt enkelt och den här gången är det ju omöjligt att vara där så fort hon gnyr, hur gärna man än vill.

Storebror brukar normalt inte sova middag mer men efter två oroliga nätter var han riktigt trött vid lunchtid. Ville vila i gula soffan och på mattan men såklart inte gå och lägga sig på riktigt. Med en flaska "nännä" som muta gick vi dock in i "din tumm" och efter ungefär en kvart av halvhjärtade protester somnade han sött. Otroligt nog sov lillan ända tills han somnat - jag låg och väntade på gallskrik eftersom hon sovit nästan tre timmar. Sen blev det ännu en tankning, blöjbyte och sen somnade också lillasyster om.

Själv är jag för pigg för att sova, trots upphackade nätter. Det stämmer verkligen att man klarar sig på mycket mindre sömn när man ammar. Istället njuter jag av att få sitta ner och dricka en kopp te och äta ett par smörbakelser. Till skillnad från att dricka tet medan jag letar efter storebror som gömt sig (på samma ställe) för hundrade gången alltså.

tisdag 2 februari 2010

Trött men nöjd

Första dagen på tre man hand gick över förväntan! Vi hann i tid till bvc, Leo följde snällt med från det roliga väntrummet när det var vår tur och fick leka en stund igen efteråt. Sen lyxade vi till det med lunch på gyllene måsen innan vi tog bussen tillbaka hem. Flora åkte sele (den är verkligen guld värd!) och var på bra humör nästan hela tiden. Hela eftermiddagen har hon dock varit gnällig och inte velat sova annat än i famnen eller selen. Lite tröttsamt men det funkar ju det med.

Hon hade en rätt lång vakenperiod och Leo tyckte det var kul att hon hade ögonen öppna för en gångs skull. Tidigare har hon mest varit vaken på kvällarna när han sover. Han hämtade bilar och traktorer och visade dem för henne en i taget och berättade vad det var för något. "Gul tack-to, volvo-piiisen, gööön polo" osv.

Dessutom har vi hunnit rita, köra med bilar, läsa en miljard böcker och gömma oss under filten tillsammans. Leo har även gömt sig så jag fått leta (och agera lika förvånad varje gång jag hittar honom i kojan!) och kört traktor och motorcykel runt runt. Och spela maraccas, dansa, springa osv, osv. Inte konstigt han somnar nästan omedelbart vi lägger honom numera.

Apropå det så får jag nog gå och peta lite på pappan som förmodligen också somnat vid det här laget...

måndag 1 februari 2010

Tomorrow, tomorrow

Imorgon börjar allvaret. Efter två härligt lata veckor, då hela familjen varit ledig, är det dags för M att börja jobba. Jag misstänker att det är först nu vi kommer att få veta hur Leo egentligen reagerat på att bli storebror. Hittills har ju alltid M kunnat hitta på något med honom när jag måste trösta eller amma lillasyster, men nu får jag bli lite mer kreativ själv.

Vi ska dessutom på första BVC-kollen imorgon, så det blir påklädning av två kids och tid att passa. Kan bli intressant. Fast känner jag storebror rätt så blir det inga problem att ta sig dit, men ett rejält raseriutbrott när vi kommer hem och ska gå in. Det spelar ingen roll hur kallt det är eller hur länge vi varit ute - han vill ändå alltid vara ute lite till. Jag längtar till sommaren...

Tack och lov är det mesta betydligt enklare med barn nummer två. L fick ammas medan jag satt i en bekväm fåtölj med vatten, fjärrkontroll, bok, tidningar och telefon lättillgängligt på bordet bredvid (ja, han kunde gärna käka en timme om han fick). Men F kan lika gärna käka medan jag går och letar efter storebror som gömt sig (favorit just nu), bygger med duplo eller kör bilar. Det gäller dock att ha koll på att Ls pussar inte plötsligt övergår i att testa hur hårt Fs öra sitter fast, eller en lite för hård "klapp" på huvudet.

Lite nervöst känns det allt, men ändå mycket bättre än om vi inte fått den här tiden allihop att landa i det och lära känna Flora litegrann. De tio pappadagarna är nästan ännu mer värda den här gången.