söndag 27 februari 2011

Kungen av liknelser

Leo myntade idag ett nytt uttryck. Han matade Flora som sken som en sol över uppmärskamheten från storebror, när han vänder sig till mig och säger nöjt "Hon ler som en haj, mamma". En blivande klassiker precis som "Hon är varm... som en potatis!" som han myntade i somras.

Trots (eller tack vare?) att alla är hängiga har syskonen lekt riktigt bra tillsammans de senaste dagarna. Ikväll när jag satt med Flora i famnen medan M bäddade rent i sängen ville Leo absolut hålla henne istället. Hon låg en lång stund i hans famn och bara myste. Syskonkärlek!

Han har gett henne ett nytt smeknamn också de senaste dagarna. Florkon har övergått till "lorko, lorko, lajka" som sjunges på en påhittad melodi. Det vill säga när hon inte är Coco i Chuggington (vi är ju TÅG, mamma) eller Lellefant i Djungelhjul. Det gäller att komma ihåg vilket.

Host och snörvel

Man KAN tycka att om både jul och nyår (och några dagar både före och efter) sabbades av en ond förkylning så borde det räcka för ett tag. Så är icke fallet. I torsdags var M sängliggande med hög feber hela dagen och jag missade både föreläsning och minnesexperiment. Leo var hostig och fick stanna hemma från dagis och Flora var också lite hängig. På fredagen blev det dock hennes tur på allvar, hela kvällen tillbringade hon i famnen som en varm liten trasa. M mådde fortfarande inte bra så fredagens seminarium fick jag hoppa över.

Själv mådde jag ganska ok fram till lördag eftermiddag då jag plötsligt började frysa som en galning, med rysningar som gjorde det omöjligt att sova. Sen dess har jag haft mellan 39 och 40 i nästan ett helt dygn, bortsett från några timmar mitt på dagen då jag tog mig ner till 38. Plågsam hosta och nästäppa gör inte saken bättre.

Idag släpade jag mig iväg till närakuten där jag givetvis fick vänta till 40 minuter efter bokad tid. Varför är det alltid alltid så?! Nåja, läkaren undersökte iaf ordentligt och skrev ut antibiotika. Nu är det bara att hoppas att den hjälper! Väl hemma hade febern stigit igen men efter att ha sovit tillsammans med Leo en stund mår jag nu lite bättre. Det är tydligen stor skillnad på 38.5 och 39. Då vet man det.

Leo har lätt feber och en rätt jobbig hosta. Återstår att se om han också kommer att få en riktig febertopp snart som vi andra, eller om han ska klara sig såhär. Jag håller tummarna för det sistnämnda.

På plussidan är dock att både morgondagens och onsdagens föreläsningar inte är obligatoriska så jag bör klara mig utan extrauppgifter. Alltid något! Dock känns det tråkigt att ha missat (och kommer att missa) flera intressanta saker, plus att jag har haft noll ork att läsa. Men men, tentan är först på onsdag. Gott om tid om alla får bli friska snart.

måndag 21 februari 2011

Inställd lektion...

...men å andra sidan mer pluggtid. Jag pendlar mellan ett och noll - totalpanik för att inte hinna lära mig allt inför tentan (vad var skillnaden mellan sulcus och fissurer nu igen? Och vad gör pons och medulla?!) och ett (förnekande?) lugn som säger att jag kommer att fixa det. Förmiddagens självstudier säger iallafall att det är det sympatiska respektive parasympatiska systemen som talar. Nu gäller det bara att minnas det också ;-)

Sen måste jag även få in i min lilla hjärna att man inte måste ha alla rätt för att få godkänt. Har inte så lite svårt att begripa det.

L pratade förresten i sömnen i natt igen. Långa haranger där det mesta var obegripligt, men en sak upprepades om och om igen: det är bara min!!!

söndag 20 februari 2011

Multimedia message

Stolt kille i kusin Is gamla mössa

Multimedia message

Utflykt till fruktparken i härligt vinterväder.

Multimedia message

Klart det är roligare med riktiga akvareller! Tre år och visar redan mer talang än jag ;-)

Multimedia message

Leo argumenterade sig till att få måla med mina akvarellfärger som stod framme sen igår. 'jag är så duktig, en färg i taget' ;-)

lördag 19 februari 2011

Multimedia message

Veckans lördagsnöje: rita hjärnor och hitta på komihåg-knep som 'en flodhäst minns och på campus lär man sig' (hippocampus). Den 9e ska detta sitta som gjutet...

onsdag 16 februari 2011

Multimedia message

Morgonmys i fåtöljen innan dagis. Mamma fick en vision så vi har möblerat om lite. Leos spontana kommentar blev 'vad FINT det blev' ;-)

tisdag 15 februari 2011

Multimedia message

Visst är det lite träligt att snöröjningen inte funkar. Men vackert är det iallafall!

måndag 14 februari 2011

Multimedia message

Efter dagis idag fyllde vi en liten hink med vatten. Leo ville hälla i lite snö också så vi gjorde det. Fyra timmar senare, lagom till läggdags, var lyktan färdig!

lördag 12 februari 2011

Multimedia message

En härligt solig dag med fluffig snö, pulkaåkning och lek i lekpark. Sen smördegspiroger fyllda med trattisar, kantareller och enokisvamp. Mycket gott! Leo var skeptisk först men när han fick höra att farfar plockat svampen (utom enokin som kom i lådan) åt han med god aptit.

fredag 11 februari 2011

Inte ropa hej...

Vår? Jo tjena. Det började snöa igår eftermiddag och snöar än. Minst 25 cm och inte en plogbil i sikte. Jag övervägde att låta Leo stanna hemma från dagis men eftersom han själv var positiv till att gå ville jag inte bryta trenden. Det var bara att ta Flora i selen och dra iväg med pulkan. Skulle vara väldigt intressant att göra en mätning av muskelmassa före och under småbarnsåren...

Igår var det spontan klassfest hemma hos en kursare som bor alldeles i närheten så när M kommit hem från sin kvällsaktivitet knallade jag ner. Det finns två vägar - en lite längre längs med bilvägen och en kortare genom skogen. Jag överlade med mig själv en stund och kom fram till att eftersom båda vägarna var oplogade kunde jag lika gärna gå genom skogen.

Först framstod det som en bra idé. Alllt var inbäddat i vitt fluff och den redan fina utsikten blev ännu vackrare. Sen låg jag plötsligt raklång på rygg. Blankis under snön. Kravlade mig upp på fötter och gick vidare. Några meter senare låg jag på rygg i snön igen. Svor lite, men klarade resten av vägen utan fler missöden. Har dock fortfarande ont i ena armen och axeln.

Dagens plan var egentligen att åka till IKEA och köpa nya rullgardiner till barnens rum. En av de befintliga är helt paj och de andra på väg att gå sönder, och nu börjar det ju bli ljusare på morgnarna igen. I det här snökaoset är det dock inte en chans att ta sig fram, alla bussar i hela länet är visst inställda. Istället snor jag åt mig lite surf- och kaffetid medan Flora sover förmiddag.

torsdag 10 februari 2011

Multimedia message

Lycka är när storebror vill busa!

onsdag 9 februari 2011

Snabb rapport innan återgång till nya vardagen

Igår, just när jag hade tänkt blogga, vaknade Floran och istället blev jag liggande med henne på soffan med huvudet i en obekväm vinkel och utan att nå vare sig fjärrkontroll eller dator. Tack och lov hade jag dock mobilen inom räckhåll och kunde messa M som var på affären. Det var chipsläge.

Nu är klockan egentligen för mycket och jag ska masa mig i säng. Kursen i neuropsykolgi som nyss börjat är otippat intressant och jag väntar otåligt på att den sista (och viktigaste) av böckerna ska komma. Det känns så roligt, ja till och med lyxigt att få plugga. Lära mig saker bara för min skull! Och ska man tro den senaste forskningen så är det bra för min mentala hälsa också - att hela tiden fortsätta lära sig nya saker förbättrar den kognitiva förmågan som äldre!

Dock har jag lite svårt att komma ihåg att vissa saker skiljer sig från när jag jobbade. Bestick till exempel finns inte i lunchrummet utan det gäller att komma ihåg att ta med sig. I måndags drack jag soppa ur min kaffetermosmugg och petade upp de större bitarna med en lånad gaffel. Jag och några till som också kommer direkt från arbetslivet har tänkt gå till expeditionen och fråga när (och vart?) fruktkorgen levereras? För hur ska man komma ihåg att ta med sig sin egen frukt, förutom lunchlådan, besticken och kaffetermosen (automatkaffet är under all kritik). Det är tur att jag inte blir alls lika hungrig som vanligt, eftersom det är så mycket nytt att ta in hela tiden.

Känns också väldigt konstigt att ta rast varje timme, det är jag INTE van vid. Men den mest kännbara skillnaden är att jag inte sitter vid datorn hela dagen och därför inte hinner med att uppdatera mig med bloggar och annat på dagtid. Kvällarna räcker oftast inte heller till för det, vilket betyder att jag känner mig lite avskuren socialt. Det är också en förklaring till att majoriteten av mina senaste (glesa) inlägg är via mobilen.

Men var sak har sin tid. Just nu är det pluggandets och familjens tid.

tisdag 8 februari 2011

Multimedia message

Snart är våren kommen, snart är våren här. Lite blöt och slaskig men ändå så kär...

lördag 5 februari 2011

Multimedia message

Medan jag skrev hemtenta idag och Flora lekte hos kusinerna gjorde pojkarna en utflykt till Globen. Gissa vad kvällens godnattsaga fick handla om? ;-)

tisdag 1 februari 2011

Flortur

Lilleman är "fuuuk", de ringde från dagis vid lunch. Då hade han 39 i feber men var ändå förvånande pigg. Efter alvedon och en halvtimmes sömn på soffan vaknade han och frågade genast efter Flora: "jag vill klappa henne, mamma".

Lite senare snubblar Flora medan hon kryper och slår sig så hon börjar blöda ur munnen. Hon skriker såklart massor och Leo hjälper till att trösta. När hon lugnar sig och jag säger att "vilken otur Flora" så svarar han snabbt "vilken FLORtur" :-)

Febern var ett tag nere under 38 och då orkade han äta lite, samt bygga en lååååång tågbana hela vägen från sitt och Floras rum, ut i hallen, genom köket och tillbaka till vardagsrummet. Eller det var nog mest Martin som byggde, men Leo var en mycket aktiv arbetsledare. De körde ett bra tag medan jag pluggade och sen blev det Chuggington i Martins knä. Efter ett tag kände han att Leo kändes varm igen. Mycket riktigt, 39 igen. Trött som en liten trasa, men ville såklart ändå inte sova...

Såhär i efterhand borde jag anat att nåt var fel redan i morse. Han sov till halv åtta, utan att ens vakna till vid sextiden som han brukar.