fredag 30 januari 2009

Fler favoritsysselsättningar

Lusten att möblera om verkar ha följt med även till nästa generation. Bordet stod vid fönstret men det var tydligen dåligt feng shui där.

Att hjälpa mamma rensa i garderoben är också kul. Ibland får han syssla med det medan jag bäddar sängen. Resultatet blir alltså status quo, fint på sängen men stökigt på golvet. I bakgrunden skymtar inte alls en flyttkartong. Det är ett personligt och annorlunda nattygsbord ;-) Leo har en kloss i handen, som vanligt. Han har dock övergett cylinderklossen till förmån för de platta som är lättare att krypa med.


Vadå? Skulle jag stöka ner? Aldrig, jag är så stillsam så!

Äntligen, säger Tage!



Redan när Leo var några månader gammal kom Tage förhoppningsfullt bärande på leksaker och släppte framför honom. Det hände inte så mycket då, men nu kan Leo både kasta saker och ha dragkamp.

tisdag 27 januari 2009

Det här inlägget finns inte

Man ska ju inte ropa hej förrän man är över bäcken så jag viskar väldigt försiktigt: tre nätter i rad har Leo sovit fem timmar utan att vakna! Natten till idag behövde vi dessutom inte byta blöja (har fått göra det vid elvatiden) utan han sov från ca halv åtta (bara små uppvak och somnade om snabbt) fram till halv ett då han fick komma över till vår säng och slurka från båda sidorna. Sen vaknade han inte förrän strax före sex!

Enda nackdelen med att han sover bättre är att det innebär tidigare morgnar. I söndags fick jag masa mig upp halv sex (Martins tur att ha sovmorgon). Men jag känner mig ändå piggare jämfört med när jag vaknade varannan till var tredje timme natten igenom.

Håll tummarna för att det fortsätter såhär.

lördag 24 januari 2009

Härligt!

Hanne har börjat blogga, så nu kan jag ha koll på vad som händer i landet västerut :-)

Hannesblogging ->

torsdag 22 januari 2009

En sen födelsedagspresent

Härom dagen kom äntligen fotoboken som vi beställde för ett tag sen. Jag kan inte sluta bläddra :-)


Jag säger då det

Tänk om man själv kunde lära sig saker i samma rasande fart?! Idag har han verkligen undersökt och i. Han har härmat mig när jag satt burkhattar på mjukisdjuren och även förstått vad plockhinken är till för. Han har förstås inte greppat att det är olika hål eller att han kan vinkla klossarna, men han förstår helt klart vad man ska göra.

Han fick inte mindre än två bultbrädor i födelsedagspresent så farmor ska byta sin mot något annat. Vi behöll den han fick av AA som hade lite större "spikar" att slå i. Jag trodde bultbrädan skulle bli rolig först längre fram men efter att vi visat vad man gör med den har han redan börjat försöka. Det han inte har i träffsäkerhet tar han igen i frenesi.



Det går undan!

Jag har jobbat i tre dagar och även på den korta tiden märks det att det hänt grejer för Leo. Inte bara att han når fönsterbrädan alltså! Nyss när han satt och grejade med sina klossar så spred han inte bara ut dem över golvet - han la några i en liten korg, några på hinkens lock och några på hyllan i skåpet. Sen började han plocka ner dem i hinken igen! Snart kan vi lära honom att städa, hehe.

Några minuter senare hällde han i och för sig ut alla klossar igen. Men i alla fall - det märks att han börjar förstå och testa nya saker. I morse tror jag dessutom att han sa Taaa-deee kopplat till Tage! Har inte lyckats få honom att upprepa det på beställning, men han pratar väl när han vill antar jag ;-)

Mot nya höjder

Leo når numera även fönsterbrädan i köket. Jag har sopat flingsalt.

söndag 18 januari 2009

Men gaaaah...

Nu när gästerna har åkt kom jag på att ingen, jag upprepar INGEN, fick av godispåsarna jag gjort iordning! De står fortfarande prydligt uppradade i bokhyllan. Varsin pappmugg med russin och majskrokar, med ett lock av silkespapper.

Ytterst orutinerat, men så är det ju första gången vi har barnkalas också.

Fler kalasbilder

Paket fick man också. Fast Leo förstod sig inte riktigt på det där med att öppna så storkusinerna fick hjälpa till. Det var skönt att mysa lite i pappas famn mellan varven. Och testa presenterna.
Andrakusinen Amanda hade växt sen sist och blivit mer intressant
Anar vi inte en liten puss?
Det går undan när farfar kör, bäst att hålla i sig!

Klockan ett var det dags för ettårskalas...

Lite konstigt att alla började sjunga helt plötsligt...
Farmor matar med tårta, det var gott!
Fast vänta nu... vad är det Märtha har?

Taimis smörbakelser var godare än tårta!

Elmer, den lille konsistensfinsmakaren, föredrog slät fruktpuré



Födelsedagsmorgonen

På morgonen får Leo sitt första paket. Men vad är det för en konstig grej?
M försöker visa...
Tage ställer också upp
Att Tage är med och leker är ju alltid skoj...
...men närmare än så här ville Leo ändå inte krypa. Han tog sig förbi med säkerhetsmariginal och hade hela tiden koll på tunneln. Men den blir nog roligare med tiden hoppas vi!
Agent 001, med licens att krypa.
Och jo, han föredrar sin välling skakad.

lördag 17 januari 2009

Lite av varje, dan före den stora dan

Igår fyllde J-kusin år och vi bjöd in oss själva på eftermiddagsfika. Vi köpte med semlor från bageriet på Cedergrensvägen och de var riktigt goda! Vi missar ju hela semmelsäsongen och det är Js favoritbakverk så jag tyckte det var ok att fuska lite och äta redan i januari. Leo fick smaka lite grädde och tyckte det var väldigt gott!

Idag gick vi in till jobbet eftersom jag kom på att jag lämnat kvar kameran där när jag fotade i måndags. Det känns ju liiite svårt att fira ettårsdag utan kamera! Vi promenerade över Liljeholmsbron i det härliga vintervädret och som tur är så är ju mobilkameran också rätt bra:

På väg hem fick Leo för första gången en liten ask russin att plocka ur själv. Han var nöjd!
Russinen heter Organix och jag kan verkligen rekommendera dem! De säljs i små fina askar samlade i en större påse, vi hittade våra på coop. Det som är bra är ju dels att de är giftfria men också att asken är precis lagom stor. Jag smakade på dem själv och de var saftiga och goda. Jag tror vi kommer kunna lura honom att det är godis rätt länge ;-)
Förresten, emmastickat är uppdaterat! :-)


Ingen bubblare direkt.

Innan jag går och bakar ettårstårta tänkte jag berätta hur det gick på babyspat. Det går alltså till så att föräldern får bada tillsammans med bebisen typ en halvtimme. Sen får man fika (kaffe/te och färsk frukt, puré till bebisen) och sen får föräldern massage (kan även göras i omvänd ordning om det funkar bättre med bebisen).

Leo var inte helnöjd med att bli väckt och även om han åt lite innan vi gick så var han lite smågrinig. Han verkade tycka det var jättekonstigt att vi skulle klä av oss och bada (men guuuud vad söt han var i sina små badbyxor från babysimmet! Det är ju bara M som sett honom i dem förut). Först klamrade han sig fast i mig men sen började han koppla av och tycka det var kul. Han hade såklart cylinderklossen i ett fast grepp, men började undersöka andra leksaker också. Då fick jag för mig att testa bubbelfunktionen. En dum, dum idé. Först såg han bara förvånad ut men sen började han gråta och det hjälpte inte att jag stängde av bubblorna, han ville ändå inte bada mer.

Vi gick upp och jag lyckades på något vis svepa in oss i badrockar och sen klä på honom, hela tiden med honom i famnen och korta stunder på behandlingsbänken. Han klamrade sig fast och skrek så fort jag försökte sätta ner honom på golvet, trots att det fanns ett fint babygym med leksaker som säkert hade varit intressanta. Men det otäcka badkaret var ju där! ;-)

Fikat piggade upp honom lite, han åt både mangopuré och färsk frukt. Inne i fikadelen (även klädbutik där jag shoppade loss på rean sen) gick det bra att vara på golvet en stund. Men i behandlingsrummet gick det fortfarande inte, så jag fick rygg- och nackmassage sittande med honom i famnen. Inte optimalt, men bättre än inget.

Leo var nog i äldsta laget för babyspa, jag gissar att det funkar bättre på en bebis som ligger stilla under babygym. Men det var mysigt ändå, jag ska bara akta mig för bubblor om vi gör det igen ;-)

Men nu tårtbak. Har lånat in en extra sockerkaksform och tänkte testa varmluftsfunktionen. Lilleman sover så jag slipper riskera att han vrider upp värmen till 300 grader som han annars har en fabless för att göra.

torsdag 15 januari 2009

Snart ett år

http://emmababbel.blogspot.com/2008/01/vad-hnde-med-palten.html

Klyschvarning så det smäller om det - men härregud vad fort tiden går! För ett år sen låg Leo fortfarande och sparkade på mina revben och nu kan han själv stoppa i sig russin och corn flakes till frukost (filen får jag ännu hjälpa till med), bläddra i böcker (och faktiskt lyssna långa stunder) och räkna ut att om han flyttar på det strategiskt placerade bordet så kommer han åt blomkrukorna i fönstret. Snart har han väl fjunmustasch och kör moped.

Idag ska vi på babyspa på Rogifveriet, en födelsedagspresent från systrarna. Det har inte hunnits med förut eftersom jag började jobba, men nu ska vi passa på innan Leo slutar vara bebis. Tage är med M på jobbet idag och Leo tar för tillfället en power nap i vagnen (dock inne, i hallen). Helt perfekt tajming så han ska orka med att bada! Dock får jag nog väcka honom vid tio om han inte vaknar själv, så han hinner äta lunch innan vi klär på oss och promenerar dit.

Vi har äntligen lyckats få honom att dra ner på vällingdrickandet nattetid. Visserligen ammar han fortfarande men det är betydligt enklare, plus att han inte kissar lika mycket. Ingen av oss tre tycker det är särskilt skoj att byta blöja vid tre/fyra-tiden nämligen... puh!

onsdag 14 januari 2009

Men åååh

Ja ja... jag vet att man inte ska förvänta sig så mycket från Försäkringskassan när det gäller användarvänlighet. Men ändå.

För att skydda min SGI måste jag nu börja ta ut fp för de dagar jag inte jobbar. Det vill säga två dagar ena veckan och tre dagar nästa vecka. Efter att ha stått i telefonkö nästan en halvtimme får jag det bekräftat. Jag måste fylla i varje enskild vecka för sig.

Klick. Klick. Klick.

lördag 10 januari 2009

Men sajko-regler!!!

"Du kan välja upp till fem förskolor/familjedaghem som du rangordnar. Om du tackar ja till en plats som inte är ditt förstahandsval kan du stå kvar i kön till dina högre rangordnade val. Innan du erbjudits plats kan du ändra rangordningen på dina val utan att kötiden ändras. Du kan även byta ut dina val mot nya förskolor och får då ny kötid från den dag du gör det nya valet."

Vi ställde oss i kö i våras (räknas från sexmånaderdagen) men har ju flyttat sen dess så vi skulle vilja välja andra dagis. Frågan är bara om vi törs göra det eftersom vi i såfall förlorar ett halvårs kötid. Gaaah. Och givetvis funkar inte inloggningen heller, så jag kan inte gå in och titta hur långa köerna verkar vara.

Tack gode gud att han inte ska börja redan till hösten.

fredag 9 januari 2009

Husqvarna 2000 - ända in i 2000-talet

Mammas gamla symaskin lade av före jul. Men efter att mamma gullat lite med den kom den igång med raksömmen iallafall. Sen hotade jag med att det kanske inte lönade sig att reparera och nu syr den snällt sick-sack också.

Leo sover ute i vagnen... tre timmar hittills! Han brukar sova mellan en och två timmar, men han är tydligen extra trött idag. Extra hungrig var han vid frukost också så han har väl återhämtat sig från förkylningen kanske. Eller så är det tillväxtperiod?

Hur som helst så passade jag på att sy ett fodral till tältsängens madrass. Istället för att stå ihopvikt används den nämligen som lek/mysmadrass i väntan på gäster. Det fina tyget är en riktigt gammal gardin. Det räckte dock inte riktigt till baksidan så där har jag skarvat med ett beige tyg som en gång i tiden var förhänge till mitt sängskåp. Den som spar han har!


Begränsningen är kreativitetens moder (och tidspressen dess fader) och eftersom jag inte kan sy knapphål (kanske dags att lära sig?) blev det en stänganordning av knytband istället. Funkar fint och framför allt - jag blev klar med projektet på en gång. Ett viktigt kriterium för lyckade pysselprojekt :-)

onsdag 7 januari 2009

Shades of grey

I morse när jag messade C-syster för att önska lycka till på nya jobbet visade det sig att hon var i t-banan. Jag hoppade just på i Liljeholmen, på samma tåg, och när jag messar för att höra var hon sitter hör jag att det piper längre bort i vagnen.

Givetvis hade vi matchande kappor men jag har tyvärr inte min "rysslands-sjal" på mig. Det hade annars varit kul eftersom C-systers ser ut som en pixelerad sådan. Då hade vi kunnat se ut som systrarna Old-school och Hi-tech. Istället blev det mer systrarna Fnitter.

Synd att bilden blev lite suddig men blixten ville inte gå igång.

Kofta använder vi ofta

Islandströjan som mamma stickade till pappa låg länge i en garderob eftersom den blev alldeles för stor. Sen stickade jag en islandströja till M och ärmarna blev för korta eftersom han var bortrest och inte kunde prova. Den tröjan passade istället pappa och pappas kofta passade på Martin (som en askungesko typ... mamma stickade en tröja och jag fick hitta en svärson som passade i den).

Igår hittade vi ännu ett användningsområde - som dubbelkofta till både mig och Skrutt. Ibland kan en miss bli väldigt lyckad!

Apropå stickning så har jag förresten uppdaterat emmastickat :-)

måndag 5 januari 2009

Det är du och jag, cylinderklossen

Vad Leo än gör har han numera alltid en kloss i vänsterhanden. Det är lite besvärligt att bläddra i böcker, men det går.

Favoriten är en cylinderformad kloss men det finns bara en sån och hittar han inte den tar han en av de avlånga platta istället. De är ungefär som dominobrickor fast med mer avrundade kanter. De gröna och orangea duger lika bra båda två även om han oftast väljer en grön. De lila har vi aldrig sett honom bära på.











söndag 4 januari 2009

Prosit

Det nya året började förkylt. Mycket förkylt. Hela familjen (well, utom Tage) har varit mer eller mindre däckade. Leo har dessutom haft ont i magen från och till, värst i natt, och som grädde på moset har han två nya tänder som håller på att bryta igenom.

Dagarna har ägnats åt att bära gnälligt Skrutt, torka hans näsa för femtielfte gången medan han försöker göra allt för att komma undan (mest effektivt är att lägga sig på mage och trycka näsan mot mattan), snyta mig själv, äta halstabletter... och så torka Skrutt-näsa igen. Jag har haft känningar i bihålorna och då brukar jag vanligtvis ta mina gröna små lyckopiller (även kallade Sinova) men givetvis stod det på förpackningen att man inte skulle ta dem i samband med amning. Istället har jag fått knarka näs-spray, för bihåleinflammation vill jag inte ha igen.

Men om man undantar nattens sömn så har det faktiskt börjat gå framåt igen. Eller iallafall till hur det var för ett tag sen. Han sover fler längre pass igen, även om det sällan går mer än tre timmar innan han vaknar. Men den stora skillnaden är att han inte är lika amningsfixerad längre! Han vill fortfarande snutta ett par gånger (eller fler) per natt, men det är inte ett måste varje gång. Det har flera gånger hänt att han vaknat till och bara kramar om min arm eller krälar upp på mig och somnar om.

Det känns väldigt skönt att utvecklingen går åt det hållet och extra skönt att han faktiskt väljer det själv. Jag har lite lätt försökt dra ner på ammandet men har han verkligen envisats så har jag inte sett någon anledning att förstöra nattsömnen för en principsak. Nu får vi bara hoppas att utvecklingen fortsätter mot längre sömnpass. Och att förkylningar, magont och annat som kan trassla till det håller sig borta!!!